Injektálásos kezelés

Az injektálásos eljárást a növényi nedv áramlási képességére alapozzák, melyet a légzés és a fotoszintézis határoz meg. Az eljárás során növényvédő szert injektálnak a fák törzsébe, amely szétterjed annak érhálózatában egészen a csúcson található levelekig. A kezelés következtében a különféle kártevő rovarok, illetve atkák táplálkozásuk során felveszik a levelekbe is eljutott készítményt, mely a károsítók pusztulását okozza. Ez a módszer csökkenti a környezeti kockázatot, mivel magát a fát és a hasznos rovarokat, atkákat nem károsítja, a környezetbe közvetlenül nem kerül ki, valamint a vele dolgozók nem érintkeznek a növényvédő szerrel. A kezelés a nap bármely órájában elvégezhető.

Az injektálásos eljárást a növényi nedv áramlási képességére alapozzák, melyet a légzés és a fotoszintézis határoz meg. Az eljárás során növényvédő szert injektálnak a fák törzsébe, amely szétterjed annak érhálózatában egészen a csúcson található levelekig. A kezelés következtében a különféle kártevő rovarok, illetve atkák táplálkozásuk során felveszik a levelekbe is eljutott készítményt, mely a károsítók pusztulását okozza. Ez a módszer csökkenti a környezeti kockázatot, mivel magát a fát és a hasznos rovarokat, atkákat nem károsítja, a környezetbe közvetlenül nem kerül ki, valamint a vele dolgozók nem érintkeznek a növényvédő szerrel. A kezelés a nap bármely órájában elvégezhető. A felhasznált készítmény hatástartama hosszú, így egy kezelés egy éven keresztül biztosítja a fa védelmet a kártevők ellen.

Fontos kiemelni, hogy a kezelés elvégezhető iskolák, óvodák, üdülők területén, valamint forgalmas utak mellett is a kezelendő területek lezárása nélkül! Továbbá az injektálásos kezelés alkalmazható kevés számú fa esetén is, kertekben, udvarokban a növényvédő szerek elsodródásának veszélye nélkül.

További előnyei közé tartozik, hogy a belső, ún. endofág károsítókkal (szúbogarak, farontó lepkék és díszbogarak lárvái stb.) szemben is hatékonyan alkalmazható, ellentétben az egyszerű permetezéses eljárásokkal.

Pneumatikus endoterápiás berendezés

Kisebb, kézi injektáló gépünk

Az injektálást megelőzően Fakopp 3D műszerrel kórélettani értékelés készíthető a kezelendő fáról. Így számítógép által rögzített adatok segítségével megállapítható a fa kórélettani állapota. A kezelés előtt fontos az állapotfelmérés elvégzése az esetleges részleges hatástalanság okainak feltárása érdekében (pl. elhalt törzsrészek).

Az állapotfelmérést követően a fatörzs kerületétől és a fa fajtájától függően a meghatározható a készítendő furatok száma és mélysége. A fatörzsön egy speciális fúró segítségével készítik a furatokat, majd ezekbe helyezik a fecskendőket. A növényvédő szert célirányosan juttatják a törzsbe, így az nem kerül kapcsolatba a környezetével. A kezelést követően a seb magától beforrad, a fa a következő vegetációs időszakra elnövi a furatokat.

Az injektálásos kezelés időzítése igen fontos tényező, mert megkésett kezelések esetén előfordulhat részleges hatástalanság!

A fafajták nedváteresztő képessége különböző, vannak porózus, vagyis jó áteresztő képességgel rendelkező fajták, illetve kevésbé porózus fafajták is. Ezen a problémán segít a gépbe épített nyomásszabályozó, melynek segítségével beállítható az adott fafajtára jellemző nyomásérték. Így biztosítható a növényvédő szer tökéletes beáramlása.

A leggyakrabban injektálással kezelt fafajták: platán, vadgesztenye, hárs, tölgy, erdei fenyő, ciprus, juhar stb.

A leggyakrabban előforduló kártevők, melyek ellen alkalmazható az injektálás: vadgesztenyelevél-aknázómoly (Cameraria ohridella), platán csipkéspoloska (Corythuca ciliata), hárslevéltetű ( Eucallipterus tiliae), hárs-pajzstetű (Eupulvinaria hydrangeae), fenyő búcsújáró lepke (Thaumetopoea pinivora), ciprus levéltetű (Cinara cupressi), tölgy filoxéra (Phylloxera quercina), takácsatkák ( Tetranychidae), szúbogarak (Scolytidae) stb.

Injektálásos módszerrel a fák gombabetegségek elleni védelmére, valamint a tápanyag visszapótlására is lehetséges.

Gyakori gombabetegségek, melyek ellen hatásos lehet a kezelés: vadgesztenye guignardiás betegsége (Guignardia aesculi), platán apiognomoniás betegsége (Apiognomonia veneta), szilpusztulás (Ophiostoma ulmi), nyár levélrozsda ( Melampsora populina) stb.