Fakopp 3D

Az endoterápiás kezelés előtt a Fakopp 3D készülék segítségével kórélettani értékelés készíthető a kezelendő fáról az esetleges részleges hatástalanság elkerülése céljából. A Fakopp 3D a favizsgálat legkorszerűbb módszerét alkalmazza, a hangterjedés sebességét méri a fatörzsben.

      A fafajoknak megvan az optimális értéke, az ettől való eltérés, vagyis az érték csökkenése korhadásra utal a fa belsejében. A korhadást fehér és barna korhasztó gombák idézhetik elő. A barna korhasztó gomba felelős a faanyag cellulóz tartalmának elbontásáért. A fában a cellulóz továbbítja a hangot, így a hangterjedés sebességének csökkenéséből megállapítható a törzs belsejének károsodása. A fában lévő üregek és korhadt részek levegővel teltek, és itt a hang jóval lassabban terjed, mint a tömör fatestben.

A fák belső korhadására utaló jelek nem minden esetben mutatkoznak egyértelműen. Gyakran a fák még sokáig egyenletesen fakadnak, virágzanak, ágaik nem száradnak. Igen fontos tényező, hogy a Fakopp 3D-vel végzett állapotfelméréssel a fákon már korán kimutathatók a korhadás jelei. A favizsgálatnak köszönhetően megelőzhetők a nagyobb erejű szél okozta fakidőlések, viharkárok. Az ősfás parkokban megmenthetők a kivágásra ítélt fák a vizsgálat eredményének tükrében.

Hol jelenthet segítséget a Fakopp 3D?

Parkokban, köztereken, játszótereken, temetőkben, fasoroknál és lakóházak kertjeiben egyaránt, nehogy a korhadt fák viharok esetén balesetet okozzanak. Ugyanakkor, sok esetben az idős, nagyméretű fák nem korhadtak, kivágásuk nem szükséges, így ez a favizsgálat meg is mentheti ezeket az értékes egyedeket.

A favizsgálatokról jelentést írunk, szakvéleménnyel, képekkel, melyben részletesen kifejtjük a korhadás lehetséges okait, a további teendőket és kezelési ajánlást készítünk mérés eredményéről.

A műszer magyar fejlesztés, Dr. Divós Ferenc munkája.