Publikációk

Az elmúlt napok csapadékos időjárása sem akadályozta, hogy növényvédelmet hajtsanak végre a Széchenyi ligetben.

Többek között ez is az egyik előnye annak a technológiának, mely az országban egyedülálló.

Forrás: http://www.szentesinfo.hu/mozaik/2012/5/inj.htm

 Bővebben...

A fák megmentésének környezeti és gazdasági előnyei:

treeinjection

- az EPA célok elérése: egy 80 cm törzs-átmérőjű fa 70-szer több szennyezést köt meg, mint egy 8 cm-es
- amerikai felmérések szerint, minden korszerű védekezésre elköltött 1$ után 3,67$ a megtérülés
- a lakástulajdonosok egy fa árnyékában több, mint 80$ energia költséget spórolnak meg évente
- egy magas fák környezetében található lakóingatlan értéke akár 6-15%-kal is magasabb lehet
- a fogyasztók 12%-kal többet költenek olyan üzletekben, amik zöld területek mellet fekszenek
- a kifejlett fák csökkentik a szennyvíztisztitók terheltségét
- a talaj vízmegtartó képessége nagyban javul fák környezetében

Bővebben...

 Bővebben...

A Parkfa védelem csapata a városban néhány véletlenszerűen kiválasztott parkfán végzett bonitálást 2011. augusztusában. A vizsgálatok helyszínének a Városliget és a Margit-sziget lettek kiválasztva. A fákat az év folyamán (vélhetően) hagyományos növényvédelmi eljárásban (permetezés) részesítették. Felmérésünkben ennek hatásfokát is figyelembe vettük.

A fák könnyen megtalálható, frekventált helyen élnek, állapotuk egy avatatlan szemnek is feltűnő.
Az bonitálási eredmények szemléltetik városi parkfáink állapotát. Nyárvégi növény egészségügyi állapotfelmérésünket külső szemrevételezés alapján végeztük, a jelenlévő, jól látható kár- és kórképekre koncentrálva. Az eredményt fotókkal illusztráljuk.

 Bővebben...

korhadasAz idősebb fákon gyakorta látni korhadásra utaló nyomokat, melyek ellenére maga a lombkorona tápanyagellátása (még) nem tűnik akadályozottnak. Az apróbb, figyelmeztető jeleket pedig a kevésbé gyakorlott szem gyakran észre sem veszi. Azonban előfordul, hogy kívülről nem mutatkoznak a törzsben munkálkodó korhasztó gombák. A korhadást fehér és barna korhasztó gombák idézhetik elő. A barna korhasztó gomba felelős a faanyag cellulóz tartalmának elbontásáért.

 Bővebben...

endoterapia2Hamarosan itt a tavasz. Hogy gondtalanul élvezhessük nagy díszítő értékű lombos- és örökzöld fáinkat, időben gondolni kell védelmükre. A tavasz nemcsak kizöldülést, a károsítókat is elhozza!

 Bővebben...

Parkfa A kertünkben álló, kellemes árnyat adó, magas fák megóvása minden évben fejtörést okoz a tulajdonosoknak és parkfenntartóknak. Amíg egy fa kicsi, könnyebben megoldható a védelme, de ahogy kezd túlnőni minket, úgy okozhat egyre nagyobb gondot a károsítók távoltartása.
A kártevők és szinte a „semmiből” támadó gombás betegségek évről-évre idő előtti lombszáradásra és lombhullásra kényszerítik szeretett fáinkat, mely sajnos a fák gyengülésével is jár. A küszöbön álló tavasz pedig egyre inkább sürget egy hatékony megoldást, mely a környezetre nézve sem jár a szennyezés veszélyével.

 Bővebben...

mofosz novenyorvos_logo